Bevis och logik

Ofta hör man att någon säger att de inte tror på Gud för att det inte finns bevis för att han finns. Eller för att man inte logiskt kan komma fram till att han existerar. Jag undrar då, varför förväntar man sig att det måst finnas ett logiskt resonemang? Jag menar, jag kan ju inte ens i ett strikt logiskt resonemang bevisa att omvärlden jag upplever existerar. Att andra människor verkligen existerar osv. Vi kan ändå alltid ifrågasätta nåt, och int helt utesluta möjligheten att vi bara är en kropplös hjärna som är utsatt för en del impulser… Många har försökt att föra sådana resonemang, och många har gjort det på mycket bra sätt. Men det är ju ändå inte helt vattentäta resonemang, och det är min poäng. Vi kan inte helt och hållet bevisa de självklaraste saker i vår tillvaro som vi ändå inte hyser något tvivel om. Logiken och logisk deduktion är kanske inte det rätta verktyget för dessa frågor, eller i alla fall inte det enda vektyget.

Detta gäller också frågor om annat än bara existensen av olika ting, relationer t.ex. Jag vet att min familj och vänner älskar mig. Inte för att jag har något bevis för det, i ordets strikta betydelse. Utan därför att jag märker det, och jag kan sätta min tilltro till att så är det.

Det är på det här planet som min tro på Gud finns. Det är inte någon svag förhoppning om att han finns och bryr sig. Det är en tilltro till honom, en tro att han har koll på läget, att han älskar mig. En tro som kommit av att jag märkt hans kärlek och omsorg. Det handlar om en relation, inte endast i den betydelsen att jag kan umgås med Honom, utan också för att min tro/tillit på/till Honom är av samma slag som relationer är.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s