Big Bang och andra idéer…

Jag har hela mitt liv varit troende. Detta gjorde att jag hade en viss skepticism mot vissa områden i vetenskapen. De områden som till synes gick emot min tro, i huvudsak evolutionsteorin och Big Bang men senare även teorier om multiversum. Jag måste erkänna att detta inte var ett särskilt moget förhållningssätt mot det som gick emot min tro eftersom jag valde att blunda och stänga ut det som ”påhittat av folk som inte tror och inte vill tro”. Tyvärr är detta en attityd som många kristna har idag. Nu skriver jag inte för eller emot dessa teorier (har mycket jag kan säga om dem) utan snarare om attityden mot dem.

Jag valde att inte ens se vad de hade att säga endast därför att de gick emot det jag trodde!

IMG_0546

När jag började se på Big Bang teorin insåg jag att vetenskapen bakom teorin inte alls går emot min övertygelse om att Gud skapat världen, men att mycket, som idag förknippas med dessa teorier, är inte på något sätt vetenskap. Om världen är skapad har den en startpunkt. Det har bibeln förutsagt för länge sedan och det kan nu bekräftas vetenskapligt. Här har vi alltså ett enormt stöd för den kristna tron som jag totalt hade missat endast för att jag direkt stängde av när någon började prata om Big Bang teorin. Det spekuleras mycket kring vad som var före big bang och vad som fick det att ske. Här uttalar sig många vetenskapsmän med sina metafysiska spekulationer. John Lennox, professor i matematik vid Oxford, påpekar ofta att vetenskapsmännens uttalanden inte blir vetenskapliga uttalanden per automatik. Vetenskapen slutar med Big Bang, vad som fanns innan det och hur det kom sig att det skedde kan vetenskapen inte ge svar på, dylika funderingar blir metafysik, filosofi och teologi.

Man har som troende ingen orsak att vara rädd för, eller blunda för, vetenskapliga framsteg. Gud har skapat världen och vetenskaperna undersöker hur världen fungerar. Det är logiskt omöjligt för vetenskapen att motbevisa Guds existens. En orsak till att jag undvek t.ex. Big Bang teorin var att jag såg det som vetenskapens förklaring på hur universum kommit till. Och jag trodde att Gud skapat världen. Men förklaringarna går inte emot varandra, de är olika förklaringar på samma fenomen.

Hur är det då med evolutionsteorin?

Eftersom jag nämnde evolutionsteorin skall jag kort skriva lite tankar kring den. Jag har tangerat det lite i det senaste blogginlägget så det är kanske på sin plats att jag ägnar några meningar åt det nu.

  1. Jag tycker inte att det är särskilt viktigt att argumentera hejvilt kring evolutionen. Som jag skrev tidigare kan inte evolutionsteorin (eller någon annan vetenskaplig teori) ta bort Gud ur bilden.
  2. De evolutionära processer som beskrivs i teorin är naturligtvis bekräftade processer som sker hela tiden, dvs naturligt urval, mutationer osv. De ger oss en bra förståelse över många medicinska och biologiska fenomen. Men jag är inte övertygad om att dessa principer kan förklara uppkomsten av allt levande på planeten. Jag ser många logiska brister men inga svar på mina frågor…
  3. Evolution sker när det redan finns liv. Hur livet uppkom är en helt annan fråga som man inte kan ge svar på utan att ge skapande krafter åt någon eller något.

Man måste våga sätta sin övertygelse på prov.

Oberoende om det gäller vetenskapliga teorier, världsåskådningar, politiska åsikter eller mänskliga rättigheter, måste man kunna se på vad de av avvikande åsikter har att säga. Man kan inte göra som jag gjorde tidigare; blunda för det man själv inte tror på. Man behöver kunna syna andras åsikter och argument med ett kritiskt öga, men ännu viktigare är det att syna sina egna åsikter med ett kritiskt öga och vara beredd att erkänna att man haft fel. Det värsta som kan hända när du gör så är att du växer i din förståelse i frågan.

För mej har detta lett till att jag tycker det är otroligt fascinerande att sitta och titta på dokumentärer om utomjordiska besök till vår planet, läsa argument för att jorden är platt, höra debatter mellan kristna och ateister osv. Hela tiden försöker jag så objektivt som möjligt bedöma tillförlitligheten i argumenten jag stöter på.

Jacob

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s