Tankar kring tro och vetenskap

Nu börjar det vara dags att damma av bloggen igen, efter en lång paus. Jag tycker det är dags att  börja skriva och dela med mej av mina tankar och funderingar. En av de frågor som har intresserat mej mycket den senaste tiden är vetenskap vs. religion. Att frågan dyker upp är kanske inte så långsökt, jag studerar matematik, fysik och filosofi på universitet och är troende. Så hela den debatten känns som att den passar mej bra. Det kommer säkert flera inlägg kring detta senare men jag tänker nu reda ut några av de kanske vanligaste missuppfattningarna man stöter på gällande detta i olika sammanhang.

Vetenskap och tro står i kontrast till varandra!

Så låt oss börja vid själva frågeställningen som, startade hela debatten.  Mitt korta svar skulle vara ”Nej, de kompletterar varandra!”. Skall försöka reda ut missförståndet här, ateism och teism, tron att det inte finns någon gud och tron att det finns en gud, står i kontrast till varandra. Men ateism och vetenskap är inte samma sak. Jag skulle tro att de flesta håller med om det.

När vi bedriver vetenskap, i synnerhet naturvetenskaper, antar vi att naturen uppträder lagbundet, i en given ordning och att vi kan beskriva denna ordning. Om det inte är så skulle det vara helt lönlöst att försöka hitta matematiska ekvationer som till exempel beskriver gravitation eller kinetisk energi.

På vilka grunder kan man förvänta sig att världen skall uppträda lagbundet?

Om man tror att världen är skapad av en rationell gud, kan man förvänta sig att världen skall uppträda i en given ordning – en ordning vi kan upptäcka och beskriva med lagar. Det som fick Galileo, Kepler, Newton m.fl. att leta efter lagbundenheter var att de förväntade sig att hitta sådana, just för att de trodde att världen var skapad.

Det är alltså totalt felaktigt att påstå att vetenskap och tro skulle stå som motpoler till varandra, både historiskt sett och rent logiskt.

Hur är det då med ateismen?

Om man inte tror att världen är skapad, utan snarare att allt kommit till av en slump ur ingenting, vad har man då för stöd för antagandet att denna slump skall uppträda lagbundet och i någon ordning? Ja, det lämnar jag öppet för någon som faktiskt är ateist att svara på. Men det jag kan säga är att om 1500-, 1600-tals vetenskapsmännen tänkt sig att världen kommit till av en slump skulle vetenskapen inte ha fått det uppsving den fick.

Sir Alfred Whitehead, vetenskapshistoriker och matematiker, skrev om just det i Science and the Modern World, 1925. C. S. Lewis formulerar Whitehead på följande sätt:

”Men became scientific because they expected law in nature and they expected law in nature because they believed in a lawgiver.”

Ateism gör inga anspråk som behöver belägg

Citerar här ett inlägg från en diskussion jag hade på Facebook med en ateist.

”Ateismen däremot behöver inga belägg eftersom den inte gör några anspråk. Den som menar att det finns en Gud som har en hypotes. Vi bara förkastar den hypotesen.”

Då kan man ju fråga sig, på vilka grunder förkastar man hypotesen?

Om man inte har några belägg för att förkasta hypotesen – det har man väl antagligen inte om man inte anser sig behöva belägg – varför skall man då tro att man kommer närmare sanningen genom att förkasta den?

Här är mitt svar på citatet ovan:

”Eftersom vi pratar logik. Har vi ett påstående A som vi bevisar att är falskt betyder det att icke-A. Där icke-A är A’s motsats, negation. Om man alltså påstår icke-A är det ett aktivt påstående på samma sätt som A är ett påstående. Vill man vara neutral, som du påstår att du är, borde man inte ta ställning i frågan. Alltså, eftersom du säger att ”avsaknad av gud är mera logisk” är ju detta ett påstående som behöver belägg, inte endast en neutral ställning i frågan.”

Det enda sättet att inte behöva belägg är att säga ”Jag vet inte om Gud finns eller inte”. Säger man ”Gud finns inte” då är det naturligtvis ett påstående!

Här är länken till HBL’s Facebook inlägg som jag har citerat från. Där bland kommentarerna hittar ni hela konversationen. Ni kan se det även om ni inte har ett Facebook konto.

Vetenskaperna har bevisat att Gud inte finns

Detta är också ett felaktigt påstående som har skapat mycket förvirring och missförstånd. För det första visar ett dylikt påstående på en  stor brist i förståelsen av begreppen vetenskap och bevis.

Många gudar har genom historien försvunnit för att vetenskapliga förklaringar tagit deras plats. Tor, Zeus, Ra osv. är det knappast många som tror på idag. Deras funktion var att ge en förklaring på  fenomen man inte kunde förklara. De var så kallade ”god of the gaps”, gudar som fyller upp luckorna i kunskapen. Då kunskapen om t.ex. naturfenomen och sjukdomar ökar minskar utrymmet för dessa gudar, och till sist försvinner de. Men bibelns Gud är inte av samma karaktär som dessa gudar. Han finns inte i världen, han har skapat världen och finns därför utanför tid och rum. Hur kan då en sådan Guds existens motbevisas genom att undersöka världen han har skapat?

Under kan inte ske eftersom vi vet hur världen beter sig

Det är inte svårt att tänka sig ett sådant resonemang: vi känner till de lagar som naturen följer, under följer inte dessa lagar. Alltså kan de inte hända.

Jag tror absolut att under och mirakel kan hända, och händer. Men här och nu skall jag inte skriva mera om detta än att jag citerar prof John Lennox:

”When a genuine miracle takes place, it is the laws of nature that alert us to the fact that it is a miracle. If we did not know the laws, we should never recognise a miracle if we saw one. Science therefore cannot rule out miracle. The universe is not a closed system. This world is not the only world there is” (~ John Lennox, http://www.johnlennox.org/jresources/a-christmas-message-from-john-lennox/ )

Jacob

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s