Rosh Hashana, Yom Kippur och Succot

Det var ju ett tag sen jag skrev sist. Mycket intressant har hänt och här har man mest bara firat olika stora högtider. Först Rosh Hashana (det judiska nyåret) sedan Yom Kippur (försonogsdagen) och nu Succot (lövhyddohögtiden).

Över nyår var jag sjuk, så om det har jag inta så mycket att skriva om. Jag låg i sängen.

Under Yom Kippur förra helgen hade några messianska församlingar en konferens här på Yad Hashmona, alla möten översattes också till engelska så det var möjligt för oss att gå på måtena och delta i konferensen. Alla fastar från fredagkväll till lördag kväll och det gjorde även jag. Tack vare fastan kunde jag vara ledig eftersom det inte fanns någon disk. Fastan bröt man sedan på lördagskvällen på avslutningsmötet med nattvard tillsammans. För mej var dethär en stark upplevelse, att få dela nattvard med troende judar. På något sätt var det som att det var mer relevant och verkligt för dessa människor än vad man kanske ibland upplever det som hemma. Det är verkligen mera än en fin rit man ibland gör i kyrkan.

2014-10-09 15.04.17

Yad Hashmonas succa.

I onsdags inledde man första helgen i Succot. Den dagen spenderade vi i Jerusalem för att se på firandet där. Här och där restes tält, succa. I dessa sover man i för att minnas ökenvandringen. På stan såg man många gå omkring med påsar med mågra kvistar i. En kvist har frön, en kvist har doft och den sista kvisten har ingendera. Dessa och en citrusfrukt har man när man ber under succot. Under Rosh Hashana och Yom Kippur ber man enligt judisk tradition gud om förlåtels för sina synder och reder upp relationer till människor, man har alltså en chans att börja om på nytt. Och nu på Succot ber man att ens liv inte skall vara som någon av kvistarna utan att man skall vara som frukten som har både doft och frön. Att ens liv skall bära en gudsdoft och bära frukt.

2014-09-14 18.38.22

Marknaden i gamla stan. Massor av små gator med små butiker som säljer allt möjligt. Souvenirer, kläder frukter mm. Köper man något här skall man vara berädd att förhandla om priset en god stund. Man kan i regel altid halvera priset om man bara känner till deras kved och orkar hålla på en stund.

2014-10-08 15.23.01

Minnesmärke från första bussen som sprängts av palestinska självmordsbombare i Jerusalem. Minnesmärket är gjort av rester från bussen.

På kvällen var vi vid västra muren när firandet började. Där var mer folk än vanligt och många ortodoxa judar sjöng och dansade på ett sätt som läskigt mycket påminner om fulla finnar. Jag vet faktiskt inte om det faktiskt var ord de sjöng eller om det bara var en ordlös bön.

2014-10-08 17.21.11

Man hade också rest en succa vid västra muren. Den var betydligt mer utsmyckad och större än de andra vi såg, men byggd efter samma princip. Tillfällig, lätt att ta mer och sätta upp och halmtak så att man kan se stjärnorna på himlen.

En sak jag gillar med att vara i Jerusalem är att det är inte ovanligt att man faktiskt pratar med främlingar på stan. Ja, för en nordbo och speciellt för en finne är ju detta något helt nytt. Det är inte alls ovanligt att man börjar prata med folk på stan, om man inte anstränger sig för att slippa förstås. Och speciellt roligt är det ju att märka att båda är troende, man får direkt en slags samhörighetskänsla. Det är ju inte så konstigt eftersom vi ju faktiskt är syskon, på riktigt.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rosh Hashana, Yom Kippur och Succot

 1. susanne Wik skriver:

  Vad härligt det låter där. Vilket djup det är i högtiderna du nämde. Satt just och följde med livestreeming från ICEJs lövhyddohögtid från Ein gedi. Roligt att du får insupa stämningarna och händelserna där på plats. God bless!
  Sanne

  Gilla

 2. Gusa skriver:

  Wow! måst nog vara en härlig upplevelse att få se Israel på det där sättet 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s