Lilla Jacke på äventyr

En måndagkväll i våras slog mej tanken, vad hindrar mej egentligen från att fara till Israel på kibbutz i höst? Så jag bestämde mej för att sova på saken. Nästa dag gick det inte längre att få tanken ur huvudet. Så jag är alltså på väg till israel. Det är också därför jag kom på idéen att blogga, för att berätta om mina äventyr i det heliga landet.

Morgonen därpå frågade jag två vänner vilka kibbutzer de hade varit på och båda rekommenderade Yad Hashmona. Samma dag fick jag av en ”slump” reda på att en annan vän befann sig på samma kibbutz just då. Så jag kunde skypa till kibbutzen jag några timmar tidigare bestämt mej för att åka till. Det är just genom sånahär ”tillfälligheter” som Gud visar mig att han planerat allt på förhand. Och det gör livet så mycket mer spännande! Har sett fler liknade saker hända kring min kommande resa men de skriver jag kanske mera om senare…

För dig som inte vet vad en kibbutz är kan jag kort förklara att det är en typ av kollektivsamhälle där man gemensamt driver någon odling eller fabrik eller annan business. Dit kan man komma som volontärarbetare, man får mat, boende och en symbolisk fickpeng. Perfekt för den som vill lära känna landet mera än vad man hinner med på en turistresa.
Stället jag är på väg till heter Yad Hashmona och är en moshav (typ samma sak som en kibbutz) och drivs av messianska judar. På http://www.yad8.com hittar ni mera information om det. För dej som är från Finland rekommenderar jag att ni läser historien bakom kibbutzen på hemsidan. Mycket intressant.

Imorgon 13.55 flyger jag iväg. Känns både sorgligt, att lämna alla vänner här i tre månader, och väldigt spännande att få fara ut på äventyr. Är förväntansfull på vad jag kommer få vara med om och se under dessa månader. Men nu skall jag gå och sova en lång dag imorgon innan jag landar 04.15 på fredag morgon. Gonatt!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lilla Jacke på äventyr

  1. Härligt att se att du åkt ivåg på ditt äventyr! Hälsa Yochai (som är en sjukt skicklig gitarrist) om han ännu är där! Frid med dig, du är i våra böner!

    Gilla

  2. Maira skriver:

    Bra att du skriver, Jacke..! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s